Text Box:

Λευκάδα

Text Box:

Διεθνη Ονοματα:
Lefkas, Lefkada, Lefkáda, Lèucada, Leucade, Leucas, Levkáda, Levkas, Λευκάδα, Левкада, Лефкас

Λευκάδα

Μουσεία & Ιστορικοί Χώροι

Μουσεία, Αρχαιολογικοί Χώροι, Μνημεία

 

Αρχαιολογικό μουσείο Λευκάδας – Το Αρχαιολογικό μουσείο στεγάζεται στο πολιτιστικό κέντρο της Λευκάδας από το 1999 . Εάν το επισκεφτείτε θα δείτε ευρήματα από την μέση παλαιολιθική εποχή ( 200.000 – 35.000 π.Χ. ) εώς τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους . Αποτελείται από τέσσερις αίθουσες . Στην αίθουσα Α βρίσκονται ευρήματα που αφορούν τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο των κατοίκων στα ιστορικά χρόνια . Πιο συγκεκριμένα , τοπογραφία της αρχαίας πόλης , ιδιωτικές κατοικίες , ελία – λάδι , υφαντική , οίνος , εμπόριο , νομισματοκοπία , μουσική και άλλα . Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα χάλκινα κλειδιά αυλών που βρέθηκαν ως κτερίσματα σε αρχαίους τάφους , καθώς και ένα χελώνιο και οστέινα κλειδιά αρχαίας λύρας μαζί με την αναπαράστασή της . Στην αίθουσα Β , μπορείτε να απολαύσετε ένα αφιέρωμα στις θεότητες του νησιού , όπου υπάρχουν πήλινα ειδώλια και πλακίδια που παριστάνουν θεότητες συνοδευόμενες από κείμενα αρχαίων φιλολογικών μαρτυριών . Επίσης , η αναπαράσταση της αρπαγής της Ευρώπης από τον Δία , που είχε μεταμορφωθεί σε ταύρο , βρίσκεται σε αυτή την αίθουσα σε σφραγιδόλιθο των κλασικών χρόνων . Η αίθουσα Γ είναι ένα αφιέρωμα στα ταφικά έθιμα της Λευκάδας . Θα δείτε επιτύμβιες στήλες , λίθινες τεφροδόχους , διάφορα κτερίσματα και κάλπες από τις ανασκαφές που έγιναν στο νεκροταφείο της αρχαίας πόλης . Επίσης υπάρχει και αναπαράσταση ενός τμήματος αρχαίου νεκροταφείου . Μια ξεχωριστή αίθουσα προς τιμήν του Γερμανού αρχαιολόγου φιλέλληνα Γουλιέλμου Νταίρπφελντ , είναι η αίθουσα Δ . Ο Νταίρπφελντ θεωρούσε πως η Λευκάδα ήταν η Ιθάκη που ανέφερε ο Όμηρος στην Οδύσσεια , αν και ποτέ δεν αποδείχθηκε . Σε αυτή την αίθουσα παρουσιάζονται τα ευρήματα του , όπως λίθινα εργαλεία της Μέσης Παλαιολιθικής εποχής , με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρουσιάζουν οι αιχμές ακοντίων και ένας ημιτελής χειροπέλεκυς Αχελαίας τεχνολογίας . Στην ενότητα της Νεολιθικής εποχής εκτίθενται αγγεία και όστρακα διαφόρων ρυθμών κεραμικής , πήλινα ειδώλια και λίθινα εργαλεία όπως πέλεκεις , αιχμές βελών , φολίδες , λεπίδες και άλλα . Στην ενότητα της Εποχής του Χαλκού βρίσκονται χάλκινα εργαλεία , όπλα , αγγεία , λίθινα εργαλεία και αναπαραστάσεις κοσμημάτων από τους τύμβους της Πρωτοελλαδικής περιόδου και από τάφους της Μεσοελλαδικής περιόδου . Τα ευρήματα του Αρχαιολογικού μουσείου είναι από την αρχαία Νήρικο , το Νυδρί , τη Χοιροσπηλιά στην Εύγηρο , το Μεγανήσι και τη σπηλιά στο Φρύνι.
Τηλέφωνο Επικοινωνίας : 26450.21635

 

 

Λαογραφικό μουσείο Λευκάδας –  Το Λαογραφικό μουσείο του μουσικόφιλου ομίλου «Ορφεύς» «Πανταζής Κοντομίχης» ιδρύθηκε το 1937 . Στεγάζεται στο παλιό κτίριο του δημοτικού σχολείου Καβάλου μέσα σε έναν υπέροχο χώρο γεμάτο πεύκα . Εκεί θα βρείτε αξιόλογα και πολύ σπάνια εκθέματα και μια πλούσια συλλογή από την καθημερινή ζωή και τις ασχολίες των κατοίκων της Λευκάδας . Η αναφορά του μουσείου είναι στα εργαλεία και στη σημασία τους στη κοινωνική εξέλιξη , στην εποχή που δημιουργήθηκαν και στο κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο της εργασίας των κατοίκων στην προβιομηχανική εποχή . Στους χώρους του θα βρείτε συλλογή εργαλείων από πολλά επαγγέλματα ( πχ τσαγκάρη , γεωργό , μαραγκό , κουρέα , χτίστη , σιτά , καλατζή , ξυλοκόπο και πολλά άλλα ) , αναπαραστάσεις χώρων λευκαδίτικου σπιτιού ( πχ κουζίνα , φούρνος , κλπ ) , συλλογή από παλαιές φωτογραφιές καθώς επίσης και συλλογή με υφαντά και παραδοσιακές φορεσιές, κούκλες, παραδοσιακές φορεσιές, κλπ. Θα δείτε επίσης μακέτα ενός ανεμόμυλου και ενός παραδοσιακού ελαιοτριβείου.
Τηλέφωνο Επικοινωνίας : 26450.22778

 

 

Μουσείο Φωνόγραφου – Το μουσείο φωνόγραφου βρίσκεται κοντά στον κεντρικό πεζόδρομο της παλιάς πόλης . Είναι ένα ιδιωτικό μουσείο που το έχει δημιουργήσει Λευκαδίτης συλλέκτης . Σε αυτό θα δείτε φωνόγραφους , δίσκους , σπάνια χρηστικά αντικείμενα , διακοσμητικά , εργαλεία , κουτάκια , σφραγίδες , χαρτονομίσματα , κεντήματα , παραδοσιακά μουσικά όργανα , κοσμήματα και καρτ – ποστάλ εποχής.

 

 

Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας – Η Δημόσια Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 1953 και στεγάζεται μαζί με τη συλλογή των Μεταβυζαντινών εικόνων Επτανησιακής τέχνης στην οικία Ζουλίνου , ένα παραδοσιακό αρχοντικό της πόλης .  Διαθέτει μεγάλο αριθμό εντύπων ( όπως βιβλία , εφημερίδες περιοδικά ) , παλιές και νέες εκδόσεις , καθώς και μια πλούσια συλλογή μεταβυζαντινών εικόνων που είναι κυρίως επτανησιακής τεχνοτροπίας. Οι περισσότερες από αυτές τις εικόνες ανήκουν σε επτανήσιους αγιογράφους όπως ο Δοξαράς, ο Πατσαράς, ο Ρούσσος και άλλοι.



Ελλομένειο Μουσείο Ελληνικών Μουσικών Οργάνων
– Θα το βρείτε στο χωριό Νεοχώρι . Ιδρύθηκε με την πρωτοβουλία του κύριου Παναγιώτη Τσατσούλα . Το κτίριο που στεγάζεται είναι ένα παλιό λιοτρίβι που μετατράπηκε σε έναν αξιόλογο χώρο υποδοχής . Στο μουσείο εκτίθονται παραδοσιακά αντικείμενα της λαϊκής τέχνης , αγροτικά εργαλεία και μουσικά όργανα που είναι μοναδικά. Τηλέφωνο επικοινωνίας : 26450 93097

 

 

Εκκλησιαστικό Μουσείο Ι.Μ.Φανερωμένης - στην Ιερά Μονή Φανερωμένης, έξω από το χωριό Φρύνι, σε απόσταση 4 χλμ. από το κέντρο της Λευκάδας , λειτουργεί το Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης με ποικίλα εκθέματα , προερχόμενα από ναούς και μονές του νησιού , τα οποία καλύπτουν μία εκτεταμένη χρονικά περίοδο , από την εποχή της δεύτερης Τουρκοκρατίας ( 1479 – 1684 ) έως και την ενσωμάτωση της νήσου στο ελεύθερο ελληνικό κράτος το 1864.

Σε ένα νεόδμητο κτίριο δύο ορόφων , που βρίσκεται στον περίβολο της Ιεράς Μονής , έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα εκθεσιακοί χώροι όπου εκτεθούν ποικίλα αντικείμενα εκκλησιαστικής τέχνης . Τον κύριο όγκο των εκθεμάτων αποτελούν έργα επτανήσιων και λευκαδίων ζωγράφων, κυρίως μεταβυζαντινές φορητές εικόνες και στοιχεία τέμπλων ( δεσποτικές εικόνες , επιστύλια , θυρόφυλλα ) . Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ποικίλα εκκλησιαστικά χειρόγραφα και παλαιότυπα από τη βιβλιοθήκη της μονής, με σπάνιες και παλαιές εκδόσεις ελλήνων και ξένων τυπογράφων των προεπαναστατικών και επαναστατικών χρόνων. Αξιόλογα είναι και τα ποικίλα έργα αργυροχοίας , κυρίως σταυροί αγιασμού , δισκοπότηρα , κανδήλες , δίσκοι , επενδύσεις εικόνων και ευαγγελίων . Τέλος , σημαντικό μέρος των εκθεμάτων αποτελούν ποικίλα άμφια και στοιχεία αρχιερατικών στολών , καθώς και μία μοναδική σειρά αντιμηνσίων που χρονολογούνται από το 18ο -19ο αι. Τηλέφωνο επικοινωνίας : 26450 21305

 

 

Χαραμόγλειος Ειδική Λευκαδίτικη Βιβλιοθήκη -  Η Χαραμόγλειος βιβλιοθήκη έχει την ιδιαιτερότητα ότι φιλοξενεί έργα Λευκαδιτών καλλιτεχνών . Περιλαμβάνει μια αξιόλογη συλλογή βιβλίων και εντύπων , τα οποία είναι γραμμένα από Λευκαδίτες συγγραφείς ή αναφέρονται σε θέματα που έχουν άμεση σχέση με το νησί . Είναι αξιοσημείωτο ότι η Χαραμόγλειος Ειδική Λευκαδίτικη Βιβλιοθήκη έχει συμπεριληφθεί στο βιβλίο Γκίνες .