Λευκάδα |
Διεθνη Ονοματα: |
Λευκαδίτικα Προϊόντα Κρασί, Σαλάμι, Μαντολάτο, Παστέλι |
Κρασί
Η βασική ποικιλία που καλλιεργείται είναι το σκούρο κόκκινο «Βερτζαμί» το οποίο ήρθε στο νησί κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας ωστόσο μεγάλη καλλιέργεια έχει και η λευκή βαρδέα. |
Σαλάμι |
Σύμφωνα με την παράδοση το σαλαμάκι είναι ιταλικής τεχνοτροπίας και ήρθε στην Λευκάδα από τους κατοίκους του Burano της Ιταλίας. |
Μαντολάτο, Παστέλι, Σουμάδα, Πίτες |
Για το παραδοσιακό μαντολάτο χρησιμοποιούσαν ασπράδια αυγών, μέλι, αμύγδαλα, ζάχαρη και φύλλα από όστια ενώ για το παστέλι μέλι, σουσάμι, ζάχαρη και αμύγδαλα. Αν θέλετε να δείτε πως φτιάχνονται τα μαντολάτα και τα παστέλια μην ψάξετε στο πίσω μέρος των σύγχρονων κομμωτηρίων, αφού η παραγωγή τους γίνεται σήμερα από βιοτεχνίες. Η Λευκάδα ξεχωρίζει και για τις πίτες της αλλά και για το υπέροχο παραδοσιακό αναψυκτικό της από πικραμύγδαλα: τη σουμάδα. Κάποτε οι πίτες αποτελούσαν σχεδόν καθημερινό φαγητό στα σπίτια των χωριών. Οι νοικοκυρές άνοιγαν το φύλλο, έβαζαν μέσα στο ταψί ότι υπήρχε στο σπίτι και έψηναν τις πίτες στην πυροστιά. Με το μεράκι και τη φαντασία τους δημιούργησαν συνταγές σπάνιες και νοστιμότατες. Σήμερα μπορεί να μην γίνονται με τον ίδιο τρόπο ωστόσο η πίτα παραμένει μια τέχνη που κατέχουν οι γυναίκες των χωριών αφού στην πόλη οι ανάγκες καλύπτονται πιο εύκολα. Η λαχανόπιτα με διάφορα ήδη άγριων χόρτων και η μαριδόπιτα με ψιλό μαριδάκι είναι οι πιο παραδοσιακές και ξεχωριστές του νησιού. Ακόμη ξεχωρίζει η μακαρονόπιτα, η ρυζόπιτα, το «μπριάνι» με πράσινα κολοκύθια, η λαδόπιτα, η πεταστή αλλά και πολλές γλυκές πίτες όπως οι αυγόπιτες, οι γαλατόπιτες και οι κολοκυθόπιτες με γλυκές κολοκύθες. |