Text Box:

Λευκάδα

Text Box:

Διεθνη Ονοματα:
Lefkas, Lefkada, Lefkáda, Lèucada, Leucade, Leucas, Levkáda, Levkas, Λευκάδα, Левкада, Лефкас

Λευκαδίτικα Προϊόντα

 Κρασί, Σαλάμι, Μαντολάτο, Παστέλι

Κρασί

 


Βερτζαμί, βαρδέα, γιοματάρι, κεροπάτι, λάγκερο, μαύρο γλυκό, άσπρο μοσχάτο, οι ποικιλίες δεν έχουν τελειωμό. Το κρασί της Λευκάδας είναι ονομαστό ήδη από την αρχαιότητα αφού οι κάτοικοι του νησιού ασχολήθηκαν από τότε με την αμπελοκαλλιέργεια δουλεύοντας την ορεινή, άγονη γη και παράγοντας λευκά και ερυθρά κρασιά με ζωηρά χρώματα και μεθυστικά αρώματα. Αυτά ύμνησαν ακόμη και αρχαίοι συγγραφείς στα έργα τους, όπως ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος και ο Αθηναίος στους «Δειπνοσοφιστές». Σήμερα επισκέπτες και ντόπιοι τα απολαμβάνουν σε μορφή χύμα ή εμφιαλωμένα από τα δεκάδες οινοποιεία που λειτουργούν στο νησί και παράγουν ερυθρά, λευκά, ροζέ, ξηρά και ημίγλυκα κρασιά.

 Η βασική ποικιλία που καλλιεργείται είναι το σκούρο κόκκινο «Βερτζαμί» το οποίο ήρθε στο νησί κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας ωστόσο μεγάλη καλλιέργεια έχει και η λευκή βαρδέα.

Σαλάμι


Δεν είναι τυχαίο που φημίζεται, ούτε που έχει συνδεθεί με τη Λευκάδα στο μυαλό των επισκεπτών. Το διάσημο σαλάμι του νησιού αλλά και τα λουκάνικα του, είναι νόστιμα και μυρωδάτα και αυτό οφείλεται κυρίως στο υγρό κλίμα του νησιού. Το σαλάμι αέρος φτιάχνεται από βιοτεχνίες αλλαντικών και κρεοπωλεία και τα τελευταία χρόνια ταξιδεύει στην υπόλοιπη Ελλάδα συσκευασμένο αεροστεγώς από τις βιομηχανίες.

Σύμφωνα με την παράδοση το σαλαμάκι είναι ιταλικής τεχνοτροπίας και ήρθε στην Λευκάδα από τους κατοίκους του Burano της Ιταλίας.

Μαντολάτο, Παστέλι, Σουμάδα, Πίτες


Το μαντολάτο και το παστέλι είναι δύο από τα πλέον φημισμένα προϊόντα της Λευκάδας εδώ και δύο αιώνες και η ύπαρξή τους οφείλεται στους κουρείς . Σύμφωνα με την παράδοση στο πίσω μέρος των κουρείων τους διατηρούσαν τα μικρά εργαστήρια στα οποία έφτιαχναν με μεράκι τις λιχουδιές τους όση ώρα περίμεναν κάποιον πελάτη για κούρεμα ή ξύρισμα . Έπειτα τα τύλιγαν με σελοφάν και τα πουλούσαν έξω από τα κουρεία . Ο τρόπος που δούλευαν τα υλικά δεν έβγαινε έξω από τα λίγα τετραγωνικά του εργαστηρίου. Τα χρόνια πέρασαν, τα υλικά μαθεύτηκαν, αλλά ο τρόπος παρασκευής τους - που ήταν και όλη τους η τέχνη - παρέμεινε μυστικό .

Για το παραδοσιακό μαντολάτο χρησιμοποιούσαν ασπράδια αυγών, μέλι, αμύγδαλα, ζάχαρη και φύλλα από όστια ενώ για το παστέλι μέλι, σουσάμι, ζάχαρη και αμύγδαλα. Αν θέλετε να δείτε πως φτιάχνονται τα μαντολάτα και τα παστέλια μην ψάξετε στο πίσω μέρος των σύγχρονων κομμωτηρίων, αφού η παραγωγή τους γίνεται σήμερα από βιοτεχνίες.

Η Λευκάδα ξεχωρίζει και για τις πίτες της αλλά και για το υπέροχο παραδοσιακό αναψυκτικό της από πικραμύγδαλα: τη σουμάδα.

Κάποτε οι πίτες αποτελούσαν σχεδόν καθημερινό φαγητό στα σπίτια των χωριών. Οι νοικοκυρές άνοιγαν το φύλλο, έβαζαν μέσα στο ταψί ότι υπήρχε στο σπίτι και έψηναν τις πίτες στην πυροστιά. Με το μεράκι και τη φαντασία τους δημιούργησαν συνταγές σπάνιες και νοστιμότατες. Σήμερα μπορεί να μην γίνονται με τον ίδιο τρόπο ωστόσο η πίτα παραμένει μια τέχνη που κατέχουν οι γυναίκες των χωριών αφού στην πόλη οι ανάγκες καλύπτονται πιο εύκολα. Η λαχανόπιτα με διάφορα ήδη άγριων χόρτων και η μαριδόπιτα με ψιλό μαριδάκι είναι οι πιο παραδοσιακές και ξεχωριστές του νησιού. Ακόμη ξεχωρίζει η μακαρονόπιτα, η ρυζόπιτα, το «μπριάνι» με πράσινα κολοκύθια, η λαδόπιτα, η πεταστή αλλά και πολλές γλυκές πίτες όπως οι αυγόπιτες, οι γαλατόπιτες και οι κολοκυθόπιτες με γλυκές κολοκύθες.