Text Box:

Σόφια Οδηγός

Text Box:

Διεθνη Ονοματα:
Sofia, Sofía, Sofie, Sofija, Sofya, Szófia, Σόφια, София

Σόφια Ταξιδιωτικός Οδηγός

 Ξενοδοχεία - Πτήσεις - Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων - Πληροφορίες

Ξενοδοχεία στην Σόφια

Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ

 

Η πόλη της Σόφιας βρίσκεται στην κοιλάδα της Σόφιας, στους πρόποδες του βουνού Vitosha (2.280 m). Αρχικά η πόλη δημιουργήθηκε κάπου τον 8ο αιώνα π.χ. γύρω από μια πηγή, που σήμερα είναι το κέντρο της πόλης. "Μεγαλώνει αλλα ποτέ δεν Γερνάει" είναι το μότο της πόλης και από το 1879 η Σόφια είναι η πρωτεύουσα της Βουλγαρίας. Το κέντρο της Σόφιας είναι ένα εκλεκτικό μείγμα αρχιτεκτονικών στυλ, που αντιπροσωπεύονται από ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία τα οποία άφησαν στο πέρασμα τους οι Θράκες, οι Ρωμαίοι, οι Βυζαντινοί, οι Σλάβοι και οι Τούρκοι.

 

Τοποθεσία: Δυτική Βουλγαρία

Ζώνη Ώρας: GMT +2 (όπως στο Ελσίνκι, την Αθήνα και το Τελ Αβίδ)

Πληθυσμός: 1300,000

Μέσος όρος θερμοκρασίας τον Ιανουάριο: -C (28.5°F)

Μέσος όρος θερμοκρασίας τον Ιούλιο:22°C (71.5°F)

Ηλεκτρισμός:220 V, 50 Hz. Οι ηλ. συσκευές δυτικού τύπου χρειάζονται προσαρμοστή

(adaptor), καθώς και μετατροπέα για τα βολτ (για κάποιες συσκευές από τις Η.Π.Α.)

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ


Η Εκκλησία Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκυ

Η εκκλησία του Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκυ, λέγεται ότι είναι το μνημείο που έχει φωτογραφηθεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο. Είναι μια υπέροχη νεο-Βυζαντινή εκκλησία με μέγεθος καθεδρικού ναού, που στην κορυφή της έχει χάλκινους και χρυσούς θόλους. Κτίστηκε κάπου ανάμεσα στο 1882 και το 1912, προς τιμή των Ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν όταν το 1878 ο Ρωσικός στρατός ελευθέρωσε την Βουλγαρία από την Οθωμανκή κυριαρχία και θεωρείται ως η καρδία της πόλης. Η εκκλησία ονομάστηκε από τον Αλέξανδρο Νέφσκυ ο οποίος πιστεύεται πως έσωσε την Ρωσία το 1240 από τα Σουιδικά στρατεύματα και την εποχή εκείνη τον θεωρούσαν προστάτη άγιο της οικογένειας του τσάρου. Ο Αλέξανδρος II- επίσης γνωστός και ως Τσάρος Οσβομποντιτέλ, δηλαδή 'Τσάρος Ελευθερωτής'- είναι αυτός

που πολέμησε και έδιωξε τους Τούρκους από την χώρα.Μέσα στην εκκλησία ο κεντρικός βωμός (Αγία Τράπεζα) είναι αφιερωμένος στον Άγιο Αλέξανδρο Νέφσκυ, ο νότιος βωμός στον Άγιο Μπορίς (που έφερε τον Χριστιανισμό στην Βουγαρία) και ο βόρειος στους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο (που δημιούργησαν το Κυριλλικό αλφάβητο). Ένα σύνολο από 32 Ρώσους και 13 Βούλγαρους καλλιτέχνες φιλοτέχνησαν τους ντελικάτους τοίχους της εκκλησίας. Το Μουσείο Εικόνiσμάτων βρίσκεται μέσα σε μια κρύπτη, στα αριστερά της κεντρικής εισόδου. Σε αυτό το μουσείο υπάρχουν πάνω από 300 εικονίσματα και τοιχογραφίες από τα πολυάριθμα μοναστήρια της χώρας, που εξιστορούν την ανάπτυξη της αγιογραφίας στην Βουλγαρία από τον 9ο αιώνα μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα. Διατίθεται οδηγός στα Βουλγαρικά αλλά και τα Αγγλικά και επίσης υπάρχουν  περιγραφικές ετικέτες για τις εικόνες στα Αγγλικά. Στην πλατεία της εκκλησίας του προστάτη Αγίου Αλέξανδρου Νέφσκυ υπάρχουν καθόλη την

διάρκεια του χρόνου διάφορα κιόσκια όπου πωλούνται σουβενίρ, αμφίβολης προελεύσεως αντίκες και ποικιλία παλαιών αντικειμένων.


Η εκκλησία του Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκυ

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 07:00 - 18:00, Λειτουργιά 08:00 και 17:00, Σάββατο 18:00,

Κυριακή 17:00.

Είσοδος ελεύθερη


Μουσείο Εικονισμάτων (Κρύπτη)

Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη-Παρασκευή 10:00-17:00

Είσοδος: 10 BNG


Η εκκλησία της Αγίας Σοφίας

Δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Αλέξανδρου Νέφσκυ, βρίσκεται η εκκλησία της  Αγίας Σοφίας μια Βυζαντινή εκκλησιά με τούβλα του πέμπτου αιώνα. Φυσικά έχουν

υπάρξει και άλλες εκκλησίες πριν από αυτήν στο ίδιο σημείο. Η παρούσα εκκλησία είναι κλασσικής Βυζαντινής αρχιτεκτονικής με τον σταυρό στον κεντρικό θόλο.

Η πόλη πήρε το όνομα της από αυτήν την εκκλησία τον 14ο αιώνα, αφού είχε ήδη υπάρξει ως τζαμί από τον 12ο αιώνα κάτω από την Οθωμανική Αυτοκρατορεία, και αφού τις είχαν καταστρέψει τις αρχικές τοιχογραφίες και τοποθέτησαν μιναρέδες.


Έξω στα δεξιά της κεντρικής εισόδου, βρίσκεται
το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη που φωτίζεται από μια αέναη φλόγα στη μνήμη όσων έπεσαν αγωνιζόμενοι για

την Βουλγαρία. Στο πίσω μέρος της εκκλησίας υπάρχουν πάγκοι όπου πωλούνται χειροποιήτεςδαντέλες και άλλα παραδοσιακά υφάσματα.


Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά
09:00-18:00

Είσοδος ελεύθερη


Η Εκκλησία της Αγίας Κυριακής (
Saint Nedelya)

H Sveta Nedelya, με τον θεόρατο θόλο της είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα νεο Βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Υπήρχε πάντα μια εκκλησία κτισμένη στο ίδιο σημείο από

την Μεσαιωνική περίοδο, αν και το παρόν κτήριο χρονολογείται από τα μέσα του 19ου αιώνα.Το 1925 το μεγαλύτερο μέρος της εκκλησίας καταστράφηκε όταν οι Κομμουνιστές επαναστάτες έριξαν μια βόμβα κατά την διάρκεια μιας κηδείας με παρευρισκομένους τον Τσάρο Μπορίς ΙΙΙ και τους υπουργούς του σκοτώνοντας 123 άτομα.


Η πλατεία,
Plishtad Svata Nedelya, είχε πάρει το όνομα της από τον Λένιν και κάποτε υπήρχε και το άγαλμα του ηγέτη στην πλατεία. Από τότε βέβαια αντικαταστάθηκε από ένα  μπρούντζινο άγαλμα 24m της προστάτιδας θεάς της πόλης, Σοφίας, που κρατά τα σύμβολα της σοφίας και της φήμης στα χέρια.


Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά
07:00-18:00

Είσοδος ελεύθερη


Η Ροτόντα του Αγίου  Γεωργίου

Η Ροτόντα του Αγίου Γεωργίου, με τα κόκκινα τούβλα, το παλαιότερο σωσμένο κτήριο της πόλης που κτίστηκε τον 4ο αιώνα ώς Ρωμαικός ναός βρίσκεται έξω από το

Ξενοδοχείο Sheraton. Είχε καταστραφεί ένα μέρος του από τους Ούνους αλλά ξανακτίστηκε ως εκκλησία από τον Ιουστινιανό τον 6ο αιώνα. Οι Τούρκοι είχαν μετατρέψει την ροτόντα σε τζαμί μέχρι που αποκαταστάθηκε και πάλι ως εκκλησία. Μια πολύ προσεκτική αναστύλωση αποκάλυψε τρια στρώματα από υπέροχες μεσαιωνικές τοιχογραφίες - κάποιες μάλιστα χρονολογούνται από τις αρχές του 10ου αιώνα - που ήταν κρυμμένες απο γύψο που τοποθετήθηκε κατά τα 500 χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορείας. Ο εντυπωσιακός τρούλος έχει ένα πορτραίτο του Χριστού Παντοκράτορα ο οποίος είναι περιτριγυρισένος από τέσσερις αγγέλους και σύμβολα

των Ευαγγελιστών. Από κάτω, τοιχογραφίες του 12ου αιώνα δείχνουν 22 προφήτες που κρατούν γραφές στα χέρια στα Βουλγαρικά και τα Ελληνικά. Στα ανατολικά υπάρχουν ευρήματα από ανασκαφές ένος οκτάγωνου Ρωμαικού δημόσιου κτηρίου και πλακόστρωτου δρόμου.


Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά
08:00-17:00 (χειμώνας) και Καθημερινά 08:00-18:00 (καλοκαίρι)

Λειτουργία: Καθημερινά στις 09:00

Είσοδος ελεύθερη

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

Χάρτης Σόφιας

ΣΟΦΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ  ΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

ΧΑΡΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΡΩΜΕΝΑ

 

Στη Σόφια ο πολιτιμός είναι κάτι πολύ σοβαρό. Οι κάτοικοι της πόλης κρατούν τις Ευρωπαικές παραδόσεις πηγαίνοντας στο μπαλλέτο, την όπερα και το θέατρο τα όποια έχουν ποιότητα αλλά δεν κοστίζουν και συνιστάται ακόμα και στους τουρίστες να τα επισκέπτονται ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνουν την γλώσσα. Τα επίσημο κέντρο τεχνών της πόλης, το Εθνικό Παλάτι Πολιτισμού είναι ένα θεόρατο μοντέρνο κτήριο που διαθέτει αίθουσες συναυλιών, εκθεσιακούς χώρους, εγκαταστάσεις για συνέδρια και τον Κινηματογράφο Lumiere. Τα πιο σημαντικά πολιιστικά γεγονότα λαμβάνουν χώρα στο Εθνικό Παλάτι Πολιτισμού. Το εκδοτήριο εισιτηρίων βρίσκεται στα αριστερά της κεντρικής εισόδου.

 

Μουσική

Το Μέγαρο Βουλγαρίας και το Μέγαρο Μουσικής της Βουλγαρίας είναι τα κορυφαία μέρη διεξαγωγής συμφωνικών συναυλιών και κονσέρτων. Η Εθνική Ραδιφωνική Ορχήστρα είναι κάτι που δεν πρέπει να χάσετε. Η Εθνική Όπερα της Σόφιας διοργανώνει τις μεγάλες παραστάσεις όπερας και μπαλλέτου σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτήρια της πόλης. Τα φουαγιέ, τα μπαλκόνια και η κεντρική αίθουσα έχουν ζωγραφισμένες σκηνές από διάφορες πολύ γνωστές όπερες. Και τέλος, η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία και οι λειτουργίες τις προσφέρουν μια πολύ καλή ευκαιρία να ακούσετε σπουδαιές ψαλμωδίες ανάμεσα σε κεριά που τρεμοπαίζουν. 

 

Θέατρο

Η θεατρική σεζόν στη Σόφια ξεκιάει από αρχές Οκτωβρίου και τελειώνει στα τέλη Ιουλίου. Φυσικό είναι τα έργα να ανεβάζονται στην Βουλγαρική γλώσσα, άλλα η ποιότητα τς παράστασης μπορεί να κάνει την επίσκεψη σας στο θέατρο μια αξέχαστη εμπειρία. Τα εισιτήρια κοστίζουν 5-10 BGN. Το Εθνικό Θέατρο Ivan Vazov είναι ένα εντυπωσιακό νεοκλασσικό κτήριο και το μέρος όπου στεγάζεται ο εθνικός θίασος. Σε αυτό το θέατρο ανεβαίνουν τα έργα σπουδαίων Βούλγαρων αλλα και ξένων κλασσικών. Η Σόφια έιναι διάσημη για το παραδοσιακό κουκλοθέατρο της το οποίο δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά - Το Θέάτρο Kuklen ( Κέντρικό Κουκλοθέατρο) δίνει σύχνα παραστάσεις γα όλες τις ηλικίες. 

 

Πολιτιστικά Δρώμενα στη Σόφια

Η Εβδομάδες Μουσικής στη Σόφια ξεκινούν από τα τέλη Μαίου μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κλασσική μουσική, προσελκύοντας διεθνούς φήμης σολίστ και ορχήστρες. Το Διεθνές Φεστιβάλ Jazz λαμβάνει χώρα τον Νοέμβριο όπου μαζεύοναι ντόπιοι μουσικοί αλλά και καλλιτέχνες από όλο τον κοσμο. Οι Μουσικές Βραδιές, στις αρχές Δεκεμβρίου, προσελκύουν Βούλγαρούς από όλες τις πόλεις που αγαπούν την κλασσική μουσική.

ΨΩΝΙΑ 

 

Τα κύρια μέρη για ψώνια στη Σόφια βρίσκονται στη Λεωφόρο Vitosha ( πεζόδρομος πλεόν και κλειστή για όλα τα οχήματα), στην οδό Graf Ignatiev, στην οδό Rakovsi και στην οδό Pirotska.

 

Τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της πόλης είναι το TzUM, το City Center της Σόφιας, το Mall της Σόφια και το Sky City Center. Όλα αυτά τα εμποριά κέντρα στεγάζουν καταστήματα με μάρκες από όλο τον κόσμο και διαθέτουν επίσης καφετέριες εστιατόρια και κέντρα ψυγαγωίας όπως τον κινηματογράφο IMAX 3D και το Mega Extreme Bowling Centre (Κέντρο Μπόουλινγκ). Το Tsentralni Hali ( Κεντρική Αγορά ), στην Λεωφόρο Maria Luisa έχει ανακαινιστεί και είναι πολύ καθαρό και οργανωμένο παζάρι ανοιχτό καθημερινά από τις 07:00 έως τις 24:00.

 

Τα σουβενίρ όπως τα εικονίσματα, οι Ρώσσικές κούκλες, τα κοσμήματα, τα κεραμικά, τα ξύλινα αντικείμενα, τα κεντητά τραπεζομάντιλα και οι δαντέλες πωλούνται στους πάγκους μπορστά στην εκκλησία του Αγίου Αλέξανδρου Νέφσκυ. Επίσης μπορείτε να εξερευνήσετε για σουβενίρ τα μαγαζία στο μετρό ανάμεσα στο TzUM και το Ξενοδοχείο Sheraton. Υπάρχει επίσης μια μεγάλη αγορά για βιβλία στην Πλατεία Slaveykov Square, κοντά στο Εθνικό θέατρο και την οδό Rakovski.

 

Τα αγαθά πολυτελείας που μπορείτε να πάρετε είναι τα Βουλγαρικά κρασία, κυρίως το κόκκινο και το "rakia" - ΄άλλα πολύ αγαπημένα είναι το  "grozdova" που φτιάχνετε από σταφύλια και το "slivova" που φτιάχνεται από δαμάσκηνα. Όλα αυτά τα κρασιά είναι διαθέσιμα σε διάφορα καταστήματα μέσα στην πόλη.

 

Τα περισσότερα καταστήματα έχουν ωράριο 09:00 - 19:00 τις καθημερινές και μέχρι τις 13:00 τα Σάββατα. Κάποια καταστήματα ανοίγουν και το Σάββατο το απόγευμά αλλά και την Κυριακή. Το Φ.Π.Α. στην Βουλγαρία είναι 20% και συνήθως συμπεριλαμβάνεται στην συνολική τιμή.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ

 

0.5l μπουκάλι εμφυαλομένο νερό: 1.00 BGN

0.5l μπουκάλι μπύρας: 1.50-3.00 BGN

Εισιτήριο λεωφορείου: 1.00 BGN

Ταξίi: 0.60 - 0.80 BGN ανά km

Τρία γεύματα με κρασί/μπύρα: 20-40 BGN

Εισιτήριο Κινηματογράφου/ Θεάτρου: 8-16 BGN